Bied de jongeren perspectief: de rek is er vrijwel uit

De laatste weken is er gelukkig iets meer aandacht voor jongeren, hoewel structurele oplossingen voor hun lichamelijk en geestelijk welzijn maar mondjesmaat worden aangeboden.

Jongeren zijn meer dan anderen een sociaal georiënteerde groep. Sociale interactie is voor hen a.h.w. een levensbehoefte. Bij elkaar komen, samen studeren, samen “chillen”, bewegen, uitgaan, festivals, muziek maken en samen eten is onderdeel van deze belangrijke fase in hun leven. Als dat grotendeels wegvalt, zoals nu met Covid, en er te weinig perspectief wordt geboden treft dat deze groep het allerhardst. 

Mogelijke gevolgen zijn depressieve gevoelens, uitzichtloosheid, stress, studietwijfels of vertraging, eenzaamheid, minder zelfvertrouwen en passiviteit, om maar een paar te noemen.

Maar jongeren zijn ook doorgaans heel weerbaar, creatief en flexibel.
Bied je hen wat perspectief, een actievere rol in het meedenken en zoeken naar oplossingen dan kunnen zij als geen ander sterk terugkomen. Dat is mijn er ervaring.

En die kracht, die weerbaarheid, die creativiteit moeten wij als hulpverleners, politici, docenten, en ouders de ruimte geven.

Ik zie het als mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hier keer op keer aandacht voor te vragen.

Als zelfstandig sociaal psycholoog ervaar ik telkens weer hoe, wanneer je met respect en gelijkwaardigheid het gesprek met jongeren aangaat, zij zelf de tools in handen hebben om het tij te keren en weer met enthousiasme hun weg weten te vinden ondanks de huidige beperkingen.

Mijn rol als sociaal psycholoog is om dat enthousiasme bij hen weer naar boven te halen en hen aan te moedigen en te motiveren. Zo simpel kan het zijn ook al lijkt de situatie soms uitzichtloos.
Door jongeren in hun kracht te zetten en hun kwaliteiten weer te laten ervaren, voorkom je dat ze afglijden naar veel ernstiger gevolgen van deze pandemie.
Een gezonde en gelukkige toekomst van een hele generatie hangt af van de voedingsbodem die wij als maatschappij creëren.

Ook ik wil daaraan bijdragen. Als ervaren jongerencoach, begeleid ik al ruim 25 jaar (10 jaar als zelfstandig psycholoog) jongeren en jongvolwassenen in het ontdekken van hun talenten, het zoeken naar hun unieke kwaliteiten en het motiveren om drempels over te gaan en het beste uit zichzelf te halen. 

Meld je aan

Ben jij ouder van een jongere die worstelt met gevoelens van uitzichtloosheid, neerslachtigheid, onzekerheden of stress? Of ben jij scholier/student en wil jij je weer lekkerder in je vel voelen en zin krijgen om ergens voor te gaan? Meld je dan bij mij aan voor een gratis gesprek. Want alleen maar kijken wat allemaal NIET kan is voor mij geen optie.

Gemma Steemers
Sociaal psycholoog en kunstenaar
Talent op 1